Zašto je All-on-4 bolji od donje totalne proteze (DTP)?

Article Author

Autor: Radmila Miljković , dr. med. dent.

23.03.2022

Nakon ekstrakcije svih zuba potrebno je nadomjestiti izgubljene zube, ali i dio grebena. Pacijent je suočen sa situacijom da ne može jesti, govoriti, a mijenja se i fizionomija. Dakle, dobar protetski nadomjestak mora riješiti sva tri problema. Funkciju, fonaciju i estetiku.

Osvrnut ćemo se na gubitak zuba u donjoj čeljusti (mandibuli) jer je situacija dosta specifična. Ekstrakcijom zuba u donjoj čeljusti nestaje i dio kosti koji je u obliku koštanih čašica koje drže zube. Kad su zubi izvađeni te čašice gube svoju funkciju i nestaju, odnosno reskrbiraju se. 

Donja totalna proteza (DTP), kao jedna od opcija, je protetski nadomjestak koji se oslanja na tvrde strukture tj. greben. Kako je to ionako usko područje za ležište, dijelove proteze širimo i na određena meka područja kako bi ta proteza bila stabilnija. Međutim, proteza je s unutrašnje strane izložena neprestanoj akciji jezika, velikog i aktivnog mišićnog organa, a izvana obrazima i usnama. Ukoliko su rubovi proteze dobro izbalansirani, a greben izražen, proteza bi vakuumom trebala biti zalijepljena. U idealnim uvijetima je to tako, ali vrlo često resorpcija grebena je toliko izražena da proteza zapravo nema koštano ležište, a okolne meke strukture je imaju tendenciju pomaknuti i izbaciti iz usta. 

Nije teško zamisliti probleme s kojima se pacijent suočava u trenutku stavljanja proteze u usta. Resorpcija grebena najčešće znači da nedostaje kosti i za stavljanje implantata u području kutnjaka da bi se napravio fiksni rad. No ipak postoji opcija za fiksni protetski nadomjestak koji zaobilazi oba problema. 

All-on-4 (sve na četiri) tj. svi zubi na četiri implantata je protetski nadomjestak koji vrlo elegantno rješava pacijenta nošenja donje totalne proteze: 

Resorbirani greben se nadomješta točno u području gdje nedostaje bez širenja na okolne strukture, a zubi su cirkonski, tj. jedan od estetski najljepših materijala.