Što je retainer i zašto je ključan za održavanje savršenog osmijeha?

Article Author

Autor: Ana Mikuličić , dr. med. dent.

06.08.2021

Retainer je udlaga (mobilna retencija) ili žica (fiksna retencija)  koja održava zube u novom željenom položaju nakon ortodontske terapije.

Retencija je potrebna svim pacijentima kojima su fiksnom ili mobilnom napravom korigirane nepravilnosti u zubnom luku. Trebala bi trajati konstantno prva 3-4 mj., osim tijekom skidanja kod jela, te nakon toga barem još 12 mjeseci kako bi se zubi smjestili u svoj najpovoljniji položaj u kosti.

Žičani retainer postavlja se od očnjaka do očnjaka, izrađen od dovoljno debele žice otporne na deformaciju; ovakav retainer može izdržati u ustima mnogo godina; pouzdaniji je i pacijenti ga bolje podnose nego pomični retainer koji moraju nositi konstantno; mana ovih retainera je što otežavaju oralnu higijenu u međuzubnim prostorima

Mobilni retainer (udlaga) napravljen je na temelju otiska zuba odmah nakon ortodontske terapije; velika mu je prednost što se može skidati te tako olakšava održavanje oralne higijene. Nedostatak je što zahtjeva disciplinirano nošenje. Nakon završetka terapije potrebno ga je nositi 24 sata na dan kroz prva 3 mjeseca; u sljedećoj fazi postupno se smanjuje nošenje tijekom dana dok se noću i dalje nosi; nakon 6 mjeseci nosi se samo noću. Dok se nosi retainer nikako nije preporučena konzumacija obojenih i vrućih napitaka, kao ni pušenje i jelo.

Mobilni retainer čisti se samo vodom, i četkicom s paste za zube. Dok nije u ustima drži se u kutijici na suhom, a ne u čaši s vodom zbog nakupljanja kamenca.

FAZA RETENCIJE KAO KLJUČ ZA ODRŽAVANJE SAVRŠENOG OSMIJEHA

Faza retencije je jednako bitna kao i aktivna faza terapije; ključna je za održavanje zuba u novom željenom položaju jer su zubi u toj fazi vrlo osjetljivi na okolna tkiva i kost koja je privremeno omekšana u fazi tretmana. Držanje zuba u novim položajima tijekom retencijske faze omogućit će vrijeme da tkivo ojača, sprečavajući kretanje zuba u budućnosti.

Vjerojatnost pomaka zuba je velika stoga je važno redovito i disciplinirano nositi retainere kako bi izbjegli da se zubi vrate u prvobitan položaj.