Upala sinusa kao uzrok zubobolje

Article Author

Autor: Tatjana Jović , dr. med. dent.

15.07.2021

Sinusi su koštane šupljine glave ispunjene zrakom koje su zbog svoje pozicije u blizini nosne i usne šupljine često usko povezane i sa zuboboljom. Upala sinusa – sinusitis je upala sluznice koja oblaže sluznicu sinusa i nosa. Virusi i bakterije uzrokuju upalu sinusa. Zubi u gornjoj čeljusti – pretkutnjaci i kutnjaci svojim vršcima korijena i živcima su u neposrednoj blizini maksilarnog sinusa te kod upala sinusa se može osjetiti bol u području tih zuba.

Bol zuba koja se javlja zbog upale sinusa se odražava kao bol jednog područja te zahvaća više zuba, teško je odrediti o kojem zubu se radi, dok sluznica istog područja može biti lagano otečena zbog sinusne tekućine koja stvara pritisak na tkivo. Bol zuba zbog oboljenja zuba zahvaća jedan zub, a sama bol je ovisno o stupnju oboljenja kratka/duga, tupa/oštra i/ili pulsirajuća.

Bol zuba uzrokovanu samim zubom ili sinusom potrebno je ispravno dijagnosticirati kako bi se pacijenta oslobodilo boli i na vrijeme krenulo s terapijom.

Ukoliko u ordinaciju dentalne medicine dolazi pacijent koji osjeća bolove u zubu i/ili određenoj regiji usne šupljine potrebno je napraviti ortopan kako bi se uvidjelo stanje zuba (prisutnost bolesti – karijes, periapikalne lezije), odnos zuba prema sinusu. Nakon detaljne analize rendgen snimke pristupa se kliničkom pregledu. Detaljna inspekcija zuba (karijes, parodontno oboljenje), palpacija (lagani pritisak u području mekog tkiva), perkusija (lupkanje zuba tupim metalnim predmetom), test vitaliteta (hladna vatica se prisloni na zub, te se prati reakcija zuba).

Ukoliko se nakon svih pretraga utvrdi da je upala sinusa uzrok zubobolje pacijenta se upućuje specijalistu otorinolaringologije.