Što je uzrok vašeg karijesa – loši geni ili previše slatkiša?

Article Author

Autor: Šime Lovrić , dr. med. dent.

10.09.2021

Karijes je posljedica fizikalno-kemijskog procesa demineralizacije koji uzrokuju kiseline nastale metabolizmom dento-bakterijskog plaka. Etiologija karijesa je višečimbenična, a čimbenici koju uzrokuju karijes su dento-bakterijski plak, prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, smanjena salivacija, nedostatni puferski kapaciteti sline, nedostatna oralna higijena, genski čimbenici i socioekonomski čimbenici.  

Prijašnje studije na blizancima i obiteljima podržavaju nasljeđe kao jedan od čimbenika koji utječu na nastanak karijesa, ali kao manje važan čimbenik. Nasljeđe utječe na oralne mikroorganizme, na protok sline i aktivnost enzima amilaze. U jednom istraživanju pronađen je zaštitni lokus za karijes na X kromosomu koji bi mogao imati utjecaj na razliku između spolova. 

Na razvoj zuba očituje se aktivnost brojnih gena te mutacije istih  dovode do promjena u strukturi cakline i dentina što može utjecati na adherenciju bakterija i otpornost na kiseline, što pak dovodi do smanjene otpornosti na nastanak karijesa.  Osim defekata mineralizacije, varijacije genotipa također mogu utjecati na osjetljivost normalne cakline. Gledajući današnja istraživanja može se reći da genetska podloga svakog pojedinca ima određene utjecaje na nastanaka karijesnih lezija.

Ipak najznačajniju ulogu u nastanku karijesa ima dentalni plak, koji predstavlja mekanu, teško uočljivu naslagu koja čvrsto prianja uz stjenku zuba. Redovitim održavanje oralne higijene četkicom za zube, upotreba zubnog konca, te odlaskom kod stomatologa smanjuju šansu nastanka.

Zbog toga unatoč utjecaju gena najvažnija je oralna higijena koja može prevenirati nastanak karijesa i umanjiti utjecaj gena u nastanku istog.