Skeniranje čeljusti ili digitalni otisak

Article Author

Autor: Magdalena Miletić Maćešić , dr. med. dent.

05.10.2020

Skeniranje je digitalni otisak. U tu svrhu u poliklinikama Rident koristimo TRIOS 3Shape intraoralni skener. Taj skener koristi najmoderniju tehnologiju snimanja kako bi izradio precizan 3D prikaz Vaših zubi i čeljusti. Proces skeniranja traje samo nekoliko minuta, potpuno je bezopasan, precizan i vrlo ugodan za pacijenta.

3D prikaz vaših zubi sprema se u elektronskom obliku i može se jednostavno analizirati i modificirati u dentalnom laboratoriju radi izrade protetskih radova kako bi Vam osigurali željeni osmijeh. Ovom metodom uzimanja otiska omogućena je lakša i preciznija izrada protetskih radova.

Pacijent može pratiti tijek pripreme i izrade protetskog rada, odnosno prije početka terapije vidjeti rezultat koji može očekivati (vidi Digital Smile Dizajn).

Digitalna pomoć za otkrivanje karijesa

Najnovija verzija intraoralnog skenera, TRIOS 4 ima ugrađenu fluorescentnu tehnologiju koja identificira moguće površinske karijese i prekriva standardni 3D TRIOS sken s dodatnim podacima u boji. Ova tehnologija služi doktorima dentalne medicine kao alat i pomoć koju mogu koristiti u otkrivanju i dijagnosticiranju karijesa.

3D ortodontska terapija

3D intraoralni skener uključuje i najmoderniji računalni program za ortodonciju (vidi Ortodoncija) koji nam omogućava posebno detaljno planiranje terapije i sustavno praćenje pacijenta tijekom njezine provedbe. Osim velike preciznosti 3D tehnologija pomaže nam i pri izradi ortodontskih naprava, osobito retainera, koji se koriste za svakog pacijenta na kraju terapije.