Važnost redovnih godišnjih pregleda

Autor: Rident

30.01.2024

Iako nam se čini da je sve u redu u usnoj šupljini jer nemamo nikakvih smetnji, važno je redovito posjećivati doktora dentalne medicine. Trenutno nevidljivi problem u usnoj šupljini može dovesti do većih komplikacija kasnije. Uzimanjem temeljite anamneze o općem zdravlju i eventualno lijekovima koje pacijent uzima, možemo na vrijeme educirati pacijenta na koji način očuvati oralno zdravlje. 

Na prvi spomen pregleda kod doktora dentalne medicine svatko od nas pomisli najprije na zube, no pregled ne uključuje samo zube, već kompletnu usnu šupljinu (zube, zubno meso, jezik, nepce i grlo) što nazivamo intraoralni pregled, ali i ektraoralni pregled koji podrazumijeva ostale strukture lica i vrata.  Redovnim godišnjim pregledima se želi na vrijeme smanjiti mogućnost oboljenja za koja je bitno pravovremeno otkrivanje (karijes, upale, tumori). Nažalost, često bolesti usne šupljine nisu vidljive dok ne dođe do većeg oštećenja. Velik je utjecaj općeg zdravlja na zdravlje usne šupljine koje često bude u drugom planu. 

Ekstraoralni pregled

Pregled lica i vrata uključuje vizualni pregled lica i vrata. Kroz palpaciju, odnosno opipavanje struktura na licu radi otkrivanja eventualnih oteklina, promjena na koži, uvećanih limfnih čvorova, asimetrija na licu, i auskultacija, odnosno osluškivanje zgloba, je li se čuje prilikom otvaranja i zatvaranja usta. 

Intraoralni pregled

Pregled usne šupljine uključuje vizualni pregled zuba (karijes, stari dotrajali  ispuni, pomičnost zuba, prisutnost abrazija, atricija i sl.), zubnog mesa (boja zubnog mesa, krvarenja i sl.), jezika i podjezičnog prostora, nepca, okluzija (zagriza), zadah, te način i kvalitetu održavanja oralne higijene. Često se kod pacijenata vidi nesvjesno oštećenje zuba zbog škripanja i stiskanja zuba, prejakog četkanja zuba i sl.

Rendgenski pregled

Rendgenski pregled uključuje kompletnu sliku obje čeljusti, preporuča se napraviti snimku jednom godišnje kako bi se eventualno utvrdila prisutnost upala oko korijena zuba koja se ne vidi u ustima.

Redoviti pregledi i kontrole

Najbitnije je biti redovit, od malih nogu. Na taj način se stvara navika i podiže svijest o važnosti oralnog zdravlja. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je napraviti detaljan pregled 1-2 puta godišnje, no svakako učestalije za pušače, trudnice, imunokomprimitirane osobe.

Za detaljan pregled dovoljne su sonda i ogledalce, te rendgenski snimak, te voditi se starom poslovicom „Bolje spriječiti, nego liječiti“!